Stockholm LineDancers logo Stockholm Linedancers

Info & kort historik


USA Flag

Vad är linedance ?

Stockholm LineDancers logo Linedance är en av de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen: klassisk, latinamerikansk, rock&roll, hiphop, step mm.
Dansmusiken är främst en modern rockig country & western stil men under de senare åren har linedance koreografer skapat danser till många olika musikstilar typ rock, pop, funk, disco, ECS, WCS, ballader och night club.
Gillar du musik? Är pardans inte din gebit?
Varför inte testa Linedance?

Historik

Linedance har dansats sedan 70-talet i USA, där dansformen fick ett ordentligt uppsving i början av 90-talet. Det sägs att dansformen började i gruvorna och på skördefesterna, som ett sätt att umgås och piffa upp vardagen. Idag har dansen spridits över världen och är väletablerad i Europa, främst i England och Holland.

Linedance kom till Sverige 1993 med några entusiaster som varit i USA och blivit frälsta. Det stora uppsvinget i Sverige kom 1997 och har sedan ökat explosionsartat.
1998 bildades riksförbundet SCWDA (Swedish Country and Western Dance Association). SCWDA är en organisation som organiserar country & western-dansstilar i Sverige, idag finns det över 70 linedance-klubbar i landet.
Linedance dansas på alla nivåer, allt ifrån en anspråkslöst fritidsaktivitet till elitnivå, där det dansas både SM, EM, och VM.

I filmen "Saturday Night Fever" dansar John Travolta Linedance.

 

Typiskt för dansen - utrustning

Tempo
Allt från långsamt till svettigt och fartigt. Det handlar inte bara om släpig countrymusik, det dansas linedance till hip hop, vals, cha cha, rumba, rock, pop och disco.

Typiskt för dansen
Den innehåller steg, med namn som grapevine, hitch, hook, toe fan, hip, full spin, pivot... En koreograf sätter ihop stegen till en sammansatt dans. Varje dans innehåller fasta kombinationer av steg, oftast totalt 32 steg/takter som repeteras om och om igen, (men det finns även danser som innehåller upp till 200 steg/takter). Idag finns det över 100.000 koreograferade danser och nya skapas hela tiden. Alla har sina egna namn och stegkombinationer. Som namnet antyder är Linedance en "linjedans" - dansarna står på rader. Det finns även partner-linedance.

Passar för
Alla! mellan 6 och 80 år. De flesta är mellan 25 och 50 år. Många tycker att en fördel med Linedance är att det inte är en pardans - du kan alltså komma ensam.

Utrustning
Jeans, eller kjol för den som så vill, T-shirt, cowboyboots eller dansskor med betoning på att skorna måste vara sköna.. Det är bra med klackar, så man kan stampa ordentligt.

Bra för
Det finns tecken som tyder på att Linedance kan förebygga benskörhet. Studien pågår vid idrottsmedicinska enheten på Umeå Universitetssjukhus.

Muskler
Benen får sig en ordentlig genomkörare, även ryggen tränas.

Tänk på
Värm upp ordentligt och stretcha muskler efteråt. Det är lätt att slarva med detta, men du tjänar på det i längden.

Vill du veta mer ?

Dans bränner fett..

Kontakta Stockholm Linedancers,
vi är medlemmar i  NTA (national Teachers Association) i USA.

Kontaktformulär:  Kontaktformulär Stockholm LineDancers  
eller ring / skicka SMS till: 0703-88 22 33

 Copyright ©Stockholm LineDancers